Is Roulette wel een echt gokspel?

Het lijkt alleen maar alsof roulette een echt gokspel is, twee natuurkundigen kunnen echter aardig voorspellen waar het balletje terecht komt. Chaos, het vakblad van hen, hierin omschrijven ze dat als je de snelheid van het balletje en de plek waar de croupier het balletje exact los laat, je aardig goed kan berekenen wat de uitkomst is, op welk nummer het balletje dus valt.
Volgens de twee natuurkundigen volstaat voor de berekening een smart Phone. Het is echter wel lastig te voorspellen op welk nummer deze exact valt maar wel in welke regio van cilinder. Interessant of toch niet?

In Hong Kong heeft een onderzoek aangetoond dat er minder zit in de plek waar het balletje terechtkomt dan je zou denken. Nadat het roulette balletje het eerste opstaande metalen randje in de roulette cilinder raakt, is met wiskundig inzicht redelijk goed te voorspellen waar het balletje uiteindelijk terecht komt.
Het is niet de eerste keer dat natuurkundigen zich met roulette bezig houden. In de jaren zeventig zette een groep wetenschappers Las Vegas op zijn kop met een miniatuurcomputer in een schoen. Deze groep, de Eudaemons zo als zij zichzelf noemde, verdiende gemiddeld 44 procent rendement, was dit meer geluk dan wijsheid? Niemand zal het ooit weten.
De natuurkundigen die het experiment nu hebben gedaan, toonden aan in 22 spelletjes 13 keer de uitslag goed te kunnen voorspellen. Ze ontdekten dat ze bepaalde tafels in het casino beter kunnen voorspellen dan anderen, een teken dat deze tafels niet helemaal waterpas staan.
De schrijvers van het artikel in Chaos waarschuwen ook dat je nog steeds kunt verliezen, ondanks hun systeem. Gokkers kunnen er alleen op lange duur een rendement van 18 procent mee maken, schrijven ze. Echter blijf het de vraag, meer geluk dan wijsheid? Geluk is niet te meten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *